torsdag 12 januari 2012

Banoffee pie

Nu vill jag dela med mig av ett recept som jag hittat på bloggen BakeCake. Banoffee pie är super gott och enkelt att laga, men kräver lite tid då fyllningen, Dulce de leche, skall koka i vattenbad ca. 3 timmar.




Banoffee pie

Dulce de leche dyker upp mer och mer i olika bloggar, tidningar och tv-program. För er som inte har sett det och inte vet vad det är så är det en kolaliknande massa som man får genom att koka kondenserad mjölk i 2-4 timmar. Krämen är alldeles söt, seg och underbart god.

Som sagt så får du dulce de leche genom att koka en burk kondenserad mjölk. Burken får inte vara öppnad utan måste vara helt intakt. Burken måste också vara täckt med vatten under hela tiden du kokar den. Om du kokar den i 2 timmar så har du fått en ljus kräm som är lite rinnig. Efter 3 timmar så har den blivit som den jag använde till pajen, kolaliknande med en fastare konsistens och tillslut efter 4 timmar så har du fått en dulce de leche med en fast konsistens och en nötbrun färg.


200 g digestivekex, ungefär 13 stycken
100 g smör

Fyllningen:

1 burk
kondenserad mjölk (ca 400 gr)
3 st skivade bananer
3 dl vispgrädde
Choklad till dekoration

Lägg den oöppnade burken (ta bort pappret först) med kondenserad mjölk i en kastrull och fyll på med vatten. Burken måste vara helt täckt med vatten, så fyll på allt eftersom vattnet kokar bort. Detta ska sen koka i minst 3 timmar.
Smula kexen fint och blanda med smält smör. Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt tills dulce de lechen är färdig. Kyl sen den oöppnade burken i kallt vatten och bred ut kolakrämen över pajskalet. Skiva bananerna och lägg ovanpå. Vispa grädden och bred eller spritsa över bananerna. Dekorera sist med choklad.

2 kommentarer:

  1. Eller så åker man till Argentina och köper hem lite DUlce de Leche.. Oj så jag överkonsumera den varan när jag bodde där! Många har pratat om den där godsaken, kanske man borde prova!

    SvaraRadera
  2. Visst kan man det! Men förmånligare blir det ju nog att gå till butiken här... :)

    SvaraRadera